Les meves caminades i els meus escrits.

Gorges volcàniques de Canet D'Adri

 

El nom és molt suggeridor, segur que ens imaginem passos estrets al costat d'un riu amb parets de lava que ens fan sentir encaixonats... No, no és ben bé això. Es un paisatge molt verd, molt amable... Bé, ja ho veureu quan hi camineu.

I dic que ja ho veureu perquè jo em sembla que només faré el primer tros, el que arriba fins el gorg de la Roca... i la font. Ui! La font! Ens hi hem de rentar la cara encara que la portem neta perquè diuen que fa tornar jove. Ben bé jove, no ho sé però que fa la pell fina sí. I una pell fina sembla més jove... Això sí! després torneu-se a posar crema perquè el sol pot fer de la seves i tot el que hauríem guanyat amb l'aigua ho perdríem després. (Hi ha un refrany que diu: "Tot el que hem guanyat en una fira, ho perdem en un mercat")

Es molt important recordar refranys i fer-los servir perquè enriqueixen la llengua i fan que no es perdi un tresor que tenim a casa nostra.

Veurem una sínia molt antiga que no sé si encara serveix però al menys fa bonic... Ah! A la font que ens haurem rentat la cara penseu que s'hi rentaven les Nimfes, les Dones d'Aigua, que habitaven aquell gorg que hi ha al costat de la font, i ja hem sentit a dir com eren de belles les Dones d'Aigua... Els del poble m' han dit que ara ja no s'en veien de dones tant maques, però es que encara no havien vist les Mares Caminadores! Ni les Àvies!

Abans aquest gorg era molt perillós i s'hi havia ofegat molta gent, deien que hi havia un xuclador, un remolí... el que hi havia és que la gent encara no havia fet cursets de natació!

Més avall hi ha un altre gorg que en diuen Del Capellà, perquè se n'hi va ofegar un... No sé si en aquell també hi havien nimfes...i les perseguia!

Hi ha tres o quatre pobles per aquests verals que han pres el nom de "Terra de Remences" , un eslògan per ser més turístic i atreure més gent. Si que és veritat que quan va començar el moviment remença - la rebel·lió dels pagesos contra els seus opressors, - per aquests barris van ser dels primers d'aixecar-se en armes. I quines armes podien tenir els pagesos si prou feina tenien per viure? Doncs es van defensar amb les que disposaven! Forques, destrals...

Per aquest motiu cada any fan una procesò d'un poble a l'altra portant una forca... Aquesta forca es guarda duran un any en un dels pobles que formen la "Terra de Remences" , i amb aquesta caminada traslladen la Forca a un altre poble, que igualment la guardarà un altra any... Es celebra una festa, ball, un gran dinar etc... etc...

També en un vídeo vaig veure que a Canet d'Adri les dones del poble tenen molt protagonisme, potser seria qüestió de pensar en un "agermanament" tal com fan molts pobles... No sé si hi ha Caminadores... o som nosaltres les úniques...

Que tinguem un bon dia i fins l' hora de dinar.

Maria Mercè Lleonart.

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.  TOTTS, S.C.P.