Les meves caminades i els meus escrits.

Castell de Mur

 

Si diuen que el Castell de Mur està documentat des d' abans de l' any mil, ja podem pensa la de coses que li poden haver passat! Els estudiosos de l' arquitectura, tenen proves fefaents per explicar com esta construït, quin mur s' arrepenja amb quin i quina paret és més vella que l' altra.. Sempre sobre estudis i no inventant-se res - suposo...-

En canvi si a mi em diuen "explica alguna llegenda del Castell de Mur..." , no tinc res palpable que pugui donar realisme a lo que expliqui... Però com que el que miro d' explicar jo son fantasies més o menys certes, tothom és pot creure o no les coses que digui.

El Castell de Mur tant ben fortificat com el veiem ara, sembla impossible que algú s' atrevís a conquerir-lo. Estava ben protegit i a més com tot castell "d' èlite" tenia els seu passadís secret que comunicava amb el riu, cosa que en cas de setge els hi permetia menjar peix fresc. -O potser en previsió el congelaven i tot, perquè aquest és un país molt fred!-

Bé, els passadissos servien per això i per escapar-se el senyor feudal quan el cas ho requeria... o per anar a festejar alguna minyona si tant s' ho mereixia.

El Castell de Mur, tot i les seves defenses va ser conquerit gràcies a una estratagema: Un dia molt rúfol, amb un vent que ho tombava tot, i una pluja que no deixava veure res, una colla d'assaltans es van proveir de branques d'arbre i així, camuflats es van anar atansant, atansant... fins que van caure sobre dels habitants del castell que davant d' aquella tempesta no es cuidaven de mirar cap a fora per por dels llamps i els va caure de veritat una tempesta major.

Aquesta estratagema de tallar arbres i anar avançant protegits per ells com si fossin paraigües, Shakaspeare ja la va fer servir en una obra seva. Macbeth em sembla. Era tan famós el Castell de Mur que fins els anglesos el coneguésin? O que va ser primer, l' ou o la gallina?

Maria Mercè Lleonart.

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.  TOTTS, S.C.P.